![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/135/n-1193329538_100344-49aabf3acd5ba21a487f4e85420cf23d.jpeg)
Czekolada, która odmładza skórę
23 lutego 2015, 12:59W laboratoriach firmy Lycotec powstała czekolada Esthechoc, która podwyższając poziom przeciwutleniaczy i poprawiając krążenie, zapobiega zmarszczkom i sprzyja młodemu wyglądowi skóry.
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/135/n-1193329538_100344-49aabf3acd5ba21a487f4e85420cf23d.jpeg)
Baribale giną przez przedawkowanie teobrominy
26 stycznia 2015, 12:55Przedstawiciele New Hampshire Fish and Game Department (NHF&G) chcą ograniczyć lub wyeliminować proceder wabienia baribali czekoladą. Parę miesięcy temu znaleziono bowiem 4 niedźwiedzie, które zmarły po przedawkowaniu teobrominy.
![](/media/lib/101/n-matematyka-5d069b9d5b7df6df7f10524bb380def2.jpg)
Liczba odniesień ważniejsza niż nagrody
20 stycznia 2015, 12:01W rywalizacji ludzki mózg kontra algorytmy analizujące duże zestawy danych, algorytmy odniosły kolejne zwycięstwo. Tym razem pokonały ludzi na polu... krytyki filmowej. A raczej jej szczególnej odmiany.
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/135/n-1193329538_100344-49aabf3acd5ba21a487f4e85420cf23d.jpeg)
Czekoladowy problem
17 listopada 2014, 12:36Dla miłośników czekolady nadchodzą ciężkie czasy. Od 2012 roku spożycie czekolady przewyższa ilość wyprodukowanego kakao. W Afryce Zachodniej, która jest głównym producentem kakao, mają miejsce susze, które zmniejszają plony. Co gorsza uprawy zostały zaatakowane przez grzyba Moniliophthora roreri
![](/media/lib/204/n-herbata-czarna_m-f7579995f87e260efc3c671ba0d395e4.jpg)
W czekoladowym imbryku można zaparzyć czystą herbatę
9 września 2014, 14:26Czekoladowy imbryk jest na tyle wytrzymały, by pozwolić na 2-min zaparzanie herbaty przed jej rozlaniem do filiżanek.
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/135/n-1193329538_100344-49aabf3acd5ba21a487f4e85420cf23d.jpeg)
W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm
5 września 2014, 06:45Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.
![](/media/lib/160/n-plyta-2282ce594c0578c1dfde21271415e9b4.jpg)
Biblioteka Kongresu bada... płyty CD
15 maja 2014, 09:11Fenella France odpowiedzialna w Bibliotece Kongresu USA za dział testowania i badań nad zachowaniem zbiorów prowadzi wraz z zespołem badania, których celem jest określenie, w jaki sposób niszczeją płyty CD. Dzięki nim przedstawiciele Biblioteki chcą zdobyć wiedzę potrzebną do ochrony płyt znajdujących się w kolekcji.
![](/media/lib/105/n-wino-f91ae5e1411d5ee4506120a35cc58577.jpg)
Resweratrol - 'ofiara' przesadnej reklamy?
13 maja 2014, 09:57Włosi na diecie obfitującej w resweratrol nie żyją wcale dłużej od osób, które spożywają mniej tego przeciwutleniacza. Nie różnią się też od nich prawdopodobieństwem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów.
![](/media/lib/185/n-arka-f607e1788c218a27b6739b3d7a72706d.jpg)
Arka Noego była okrągła
27 stycznia 2014, 10:12Przed kilkoma dniami w British Museum wystawiono niedawno odcyfrowaną mezopotamską tabliczkę, która opisuje historię podobną do dziejów Noego i jego arki. Tabliczka, której wiek oszacowano na 4000 lat opowiada znaną z Biblii historię uzupełnioną o szczegółowy opis budowy wielkiego okrągłego statku
![](/media/lib/181/n-ocal-nasze-czaszki-f708ec1494a511776092c445d355f545.jpg)
Muzeum szuka sponsorów czaszek
16 grudnia 2013, 13:13Uiszczając do 31 grudnia roczną opłatę subskrypcyjną w wysokości 200 dolarów, można zostać sponsorem jednej ze 139 czaszek z Kolekcji Hyrtla w Muzeum Müttera w Filadelfii.